nombre de donants
0174427

 

   
   

 

   

 

 
enviar a un amic X


PER:
  (adreça de correu electrònic)

DE: (adreça de correu electrònic, opcional)

NOTA: (opcional)

màxim 255 caràcters


     

  >   Trasplantament de teixit ocular
  PRESENTACIÓ     I    EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE TRASPLANTAMENTS     I    VEURE GRÀFICS
  ¿SABIES QUE?

... prop del 9% dels 50 milions de cecs al món ho són per causa corneal.

(segons estimació de l'OMS)
 
  PRESENTACIÓ
 
 
 
 

 

Les cegueses corneals segueixen sent un dels majors reptes als quals s'enfronta l'oftalmologia: prop del 9% dels 40 milions de cecs al món ho són per causa corneal (segons estimació de l'OMS), i un nombre encara major de casos presenta pèrdua parcial de la visió del mateix origen. Per això no hem d'oblidar que per realitzar aquests trasplantaments es necessiten còrnies donants i que això depèn de la generositat i solidaritat de tots nosaltres.  
 
LA CÒRNIA I LES SEVES ALTERACIONS
¿QUI ES BENEFICIA D'UN TRASPLANTAMENT?
 

La còrnia és la fina membrana transparent que tanca el globus ocular, per davant de l'iris i la pupil·la. Compleix múltiples funcions: com a finestra de l'ull, deixa passar les imatges al mateix temps que actua com a lent i contribueix a enfocar-les sobre la retina. Malgrat la seva notable robustesa i elasticitat, la còrnia pot patir alteracions irreversibles, amb disminució o pèrdua de la visió de l'ull.
  EL GLOBUS OCULAR LA CÒRNIA  
 
     
  La transparència de la còrnia es deu a la particular ordenació de les fibres de col·lagen que la formen l'absència de vasos, el que condiciona la seva fisiologia. Sovint el procés cicatricial, després d'una inflamació o traumatisme, és incapaç de restaurar la transparència i deixa un teixit opac. Això també pot ser degut a un defecte congènit o l'acumulació de materials anòmals per una fallada metabòlica.

Altres condicions, com el queratocon, deformen progressivament la còrnia i causen una severa distorsió òptica de correcció difícil o impossible amb lents.  La nutrició de la còrnia ve intervinguda per una capa cel·lular senzilla que recobreix la seva cara interna: l'endoteli corneal. Quan aquest es danya per una malaltia, traumatisme o cirurgia complicada, la seva funció pot fracassar i comporta  l'edema corneal irreversible. En tots aquests escenaris la solució sol requerir un trasplantament de còrnia.

A més, en algunes infeccions corneals resistents al tractament mèdic i altres situacions amb risc de perforació del globus ocular, el trasplantament pot constituir una urgència mèdica.
 
 
 
 
  / anar cap amunt /  
 
 
  EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE TRASPLANTAMENTS
 
 
 
 
 
  / anar cap amunt /  
 

 
  VEURE GRÀFICS
 
 
 
 

 

A) La còrnia de l'ull està afectada
per una cicatriu opaca o leucoma.
  B) Trasplantament de còrnia, s'ha restaurat la transparència. L'empelt central es troba subjecte per fines sutures amb prou feines visibles.  
 
  A) La còrnia de l'ull està afectat per un queratocon, amb curvatura i aprimament de la còrnia central.   B) Després d'un trasplantament de còrnia, s'ha restaurat la curvatura de la còrnia.  

 

 
  / anar cap amunt /  
 

 

Copyright © 2011 Banc d’Ulls. Derechos Reservados.